logo

COL·LABOREM AMB LA UNIVERSITAT HEBREA DE

 JERUSALEM I LA FACULTAT DE FARMÀCIA DE LA

 UNIVERSITAT DE BARCELONA

 

El dia 9 de juliol de 2008 vam poder gaudir amb la visita dels doctors Avinoam Danin, de la Universitat Hebrea de Jerusalem, i de Cèsar Blanché de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona.

 

El principal objectiu de la visita era visitar les localitats pròximes al riu Ebre en les quals s'havia indicat una espècie de canya del gènere Arundo, prou més catxa que la típica (A. donax). Fins a la data estes canyes s'havien referit a A. plinii Turra. Amb l'arribada del Dr. Danin s'ha pogut desmentir la presència d'esta espècie al territori i, en canvi, confirmar que les antigues cites es corresponen amb A. mediterranea Danin. De fet, va ser ell mateix qui es va adonar que en les mostres que es conservaven com a tipus de A. plinii, procedents del riu Reno al seu pas per Bolonya, hi havia exemplars de dos plantes diferents.

Després de recórrer bona part de la Mediterrània, ha fet cap a la península Ibèrica, i amb l'ajut que li hem proporcionat, es pot confirmar per primera volta la presència de A. mediterranea a Ibèria. Esta novetat es troba en procés de publicació en la revista Willdenowia del Museu Botànic de la Universitat Lliure de Berlín.

Val a dir que, tot i haver sigut ignorada per la ciència durant molt de temps, a les nostres terres esta planta fins i tot tenia nom popular, ja que es coneix com a canya roja

 

La canya roja era la més apreciada per a fer el gals de canya per a beure amb carretell, perquè deien que "cantava" millor; el cas era que el carretell tenia un broc de sortida força petit i la canya roja (A. mediterranea) és bastant més prima que la seua germana gran, la canya vera (A. donax).

 

  Ferran Royo

 

 
L'objecte de l'estudi.


 

Els Drs. Avinoam Danin i Cèsar Blanché.

 

Els Drs. Avinoam Danin i Cèsar Blanché amb un membre del grup de Recerca.